Tjetjenienkonflikten

   Jag tycker att Tjetjenienkonflikten är väldig invecklad och komplicerad eftersom den har pågått så pass länge. Det känns som om hatet och klyftan mellan de olika folkgrupperna har pågått så länge att det skulle vara väldigt svårt att få de olika parterna att börja förhandla med varandra. Som i så många andra konflikter är ingen av sidorna redo att kompromissa. Ibland kan det verka som om till exempel Ryssland försöker att hitta en bra lösning som även gynnar Tjetjenien. Tyvärr har det hittills bara varit en rad olika bluffar för att förbättra sitt anseende inför omvärlden. 

   Den tjetjenska sidan har inte heller varit särskild samarbetsvillig vilket jag dock kan förstå till viss del. På vår jord har det nästan alltid varit så att en stor stat har förtryckt ett mindre land eller område. Tyvärr verkar denna trend inte avta utan snarare öka. Jag tycker att Ryssland är den stora staten som förtrycker Tjetjenien. Tjetjenien har trots allt mycket mindre makt och inflytande än Ryssland.  Det låter väldigt svart vitt men det är inte riktigt så lätt. Att Tjetjenien förtrycks av Ryssland innebär inte att tjetjenerna är de goda och ryssarna de onda. Många tjetjener har också begått otaliga brott mot de mänskliga rättigheterna och dessutom så kan man aldrig anklaga ett helt folk för ett krig.

   Det är väldigt svårt att hitta en bra, rättvis och demokratisk lösning på konflikten eftersom det inte finns en god och en ond sida. Personligen tycker jag att Tjetjenien borde bli självständig eftersom det då skulle få bättre självkänsla och skulle kunna utveckla sin kultur mycket mer. Dessutom klara Rysslands regering inte ens av att ta hand om människorna i sitt eget land särskilt bra. Många ryssar lever i extrem fattigdom och samhällsklyftorna är stora. En regering vars innevånare lever under sådana villkor borde ha makt över så få människor som möjligt. Dessutom är risken väldigt stor att tjetjenerna skulle drabbas av rasism och behandlas betydligt sämre än ryssar om de skulle fortsätta att tillhöra Ryssland. Det är ett faktum att hatet mellan ryssarna och tjetjenerna skulle gör det väldigt svårt för tjetjenerna att integrera sig i det ryska samhället. Ett exempel på detta är tvångsförflyttningarna av tjetjener under sovjettiden.

   Man får inte glömma att Tjetjenien är ett fattigt land som har lidit extremt stora förlustar på senare tid. Om Tjetjenien skulle bli självständig och utländska trupper bara skulle lämna landet och överlåta det åt folket skulle det antagligen bli kaos i landet. Krigsherrarna skulle antagligen ta över, införa sharia lagar och terrorisera folket. Många tjetjenska krigsherrar har också kontakt med Al-Qaida. Om dessa människor skulle få makten skulle det ha förödande konsekvenser främst för landets befolkning men även för omvärlden.

   Jag tycker att FN borde få hjälpa folket att bygga upp landet och regeringen. På så sätt skulle man kunna bygga upp en demokratisk och rättvis stat från början. Det skulle förebygga nya konflikter och bespara folket mycket lidande. Det är en svår och utdragen uppgift att bygga upp ett land från grunden och FN har redan nu alldeles för mycket att göra. De tjetjenska rebellerna skulle dessutom motsätta sig en sådan lösning. De skulle antagligen motarbeta FN:s arbete i landet genom olika terrordåd som till exempel kidnappningar. Frågan är om FN är tillräcklig stark för att stå emot sådana attacker. Jag tror att sannolikheten är stor att de skulle lämna landet efter ett tag eller be ett land om hjälp.

   Att lämna landet innan läget är stabilt skulle få förödande konsekvenser eftersom rebellerna skulle ta över direkt. Å andra sidan skulle det inte heller vara bra att be ett enskilt land om hjälp eftersom det landet då skulle få för mycket makt över Tjetjenien. Det skulle innebära att situationen snart skulle likna den som råder i landet för tillfället. För att den här lösningen ska fungera måste de tjetjenska rebellerna inse att det gynnar deras land om det byggs upp till en demokratisk stat. Tyvärr är det inte så lätt att övertyga dem.

   Jag tror att man måste kompromissa med. Man kan till exempel ge några av de stora krigsherrarna makt (men inte allt för mycket) om de går med på att använda den på ett demokratisk sätt. Det är självfallet långt ifrån en perfekt lösning dessutom är det väldigt osäkert att rebellerna skulle gå med på det.

   Ett annat problem är att omvärlden skulle protestera kraftigt om de fick reda på att några krigsherrar varav många anses vara terrorister skulle få makt i stället för ett straff. Särskilt USA som har förklarat krig mot alla terrorister skulle motsätta sig en sådan lösning. Men jag tror att man måste samarbeta med rebellerna för att kunna bygga upp landet.

   Ett annat stort problem är den tjetjenska ekonomin. Ca 70 % av alla tjetjener är arbetslösa och nästan alla städer är sönderbombade. Att bygga upp ett sådant samhälle skulle kosta oerhört mycket pengar. Å andra sidan har man lyckats med det förut. Tyskland var väldigt fattigt och sönderbombad efter andra världskriget men idag är det ett rikt och ekonomiskt sett viktigt land. Det är fullt genomförbart att bygga upp ett land från grunden.  Frågan är bara världen är beredd att hjälpa ett land som inte har varit självständig sedan slutet av 1700-talet och som får hjälp av Al-Qaida.

   Jag tycker att EU borde hjälpa Tjetjenien ekonomisk. Organisationen bildades trots allt delvis för att bevara freden. Tjetjenien ligger dessutom inte alltför långt ifrån EU:s gränser. En del av EU:s arbete går dessutom ut på att hjälpa närliggande länder som inte är medlemmar i EU.

   För att de rika länderna ska hjälpa ett fattigt länderna måste det tyvärr nästan alltid finnas något som gynnar de rika länderna i landet. Det som Tjetjenien har att erbjuda är olja. Jag tror att en stor anledning till att Ryssland inte vill släppa Tjetjenien trots att det kostat landet otaliga liv och oerhört mycket pengar är oljan. För tillfället kontrollera Ryssland all tjetjensk olja. I och med att man har insett att oljan kommer att ta slut har det blivit allt mer värdefullt.     

   Om till exempel USA och medlemsstater i EU skulle inse att de skulle kunna komma åt oljan så skulle Tjetjenien antagligen få ganska många sponsorer. En sak som ska undvikas är emellertid att endast utländska företag och stater tjänar på Tjetjeniens olja. På grund av det tycker jag att alla länder och företag som ska hjälpa till att bygga upp Tjetjenien borde skriva på ett avtal som skyddar de tjetjenska naturtillgångarna.

   Det svåraste med min lösning skulle utan tvekan vara att få Ryssland att släppa taget om Tjetjenien. Ryssland har trots allt vägrat att ge upp Tjetjenien trots att det tjetjenska upproret har pågått i nästan 300 år och har kostat Ryssland otroligt mycket.

   Jag tycker att omvärlden och framförallt EU och FN borde bearbeta Ryssland mer. Först och främst med hjälp av diplomati och om det inte fungerar så kan man införa handelssanktioner mot Ryssland. Omvärlden kan till exempel sluta köpa tjetjensk och rysk olja vilket skulle få Ryssland att tänka efter. Tyvärr skulle en sådan handelssanktion innebära att världen skulle bli allt mer beroende av till exempel arabisk olja.  Det är något som man försöker undvika på senare tid.

   Ett annat problem är att Ryssland fortfarande är ett starkt land som man inte gärna vill bli ovän med.  På grund av globaliseringen är de allra flesta länder väldigt beroende av varandra. Det har bidragit till att världspolitiken har blivit oerhört invecklat och komplicerad. Det har i sin tur bidragit till att de rika länderna inte gärna vill bråka med varandra. Dessa faktorer har hjälpt till att i stort sett alla konflikter har blivit väldigt svåra att lösa.

   Min egen lilla lösning av Tjetjenienkonflikten fungerar rätt så bra i teorin. Jag är dessvärre övertygad om att den är nästan helt omöjligt att genomföra i praktiken.

    Ju mer jag tänker på konflikten desto argare blir jag. Jag vet att man inte ska tappa hoppet. Tyvärr känns det som om vad man än gör för att hjälpa tjetjenerna kommer det alltid finnas någon som förstör allting. Det är frustrerande att till och med rebellerna som ska hjälpa Tjetjenien vill förtrycka sina landsmän. Det allra värsta är att det finns otaliga liknande konflikter runt om i världen.

katharina

3 kommentarer »

  1. bittra sanningen Said:

    vore jag president så skulle jag i 24 timmar avdela Tjetjenien från Ryssland, ty våra folk har ingenting gemensamt. har aldrig sett blott en tjetjener som ville integrera sig i det ryska samhället.

  2. globalt Said:

    Det är nog inte så enkelt för då skulle rebellerna ta över tjetjenien helt. /katha

  3. Dima Said:

    Jag tror inte att det är så lätt som de flesta tror!, dock fins det konflikter mellan alla i värden och i det här situationen. Det är inte Ryssland som lider och inte Kadyrov, det är små barn och oskyldiga människor!.. Men maktägarna tänker inte på de..


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Lämna en kommentar